Sayın Veli,
Yeni Koronavirüs nedeniyle TED İstanbul Koleji Vakfı Okulları Merkezi Kriz Yönetim Masası tarafından süreç ile ilgili planlamalar ve bilgilendirmeler sizlerle düzenli olarak paylaşılmaktadır. Konu ile ilgili olarak sizleri bilgilendirmek ve alınacak önlemleri paylaşmak önemli önceliklerimiz arasındadır Bilgilendirmelere ek olarak sizlerin ve çocuklarınızın duygu durumunu gözetmek, anksiyete/kaygı düzeyinizi mümkün olduğunca azaltabilmek de bizler için önemlidir. Bu amaçla sizi bilgilendirici bir yazı hazırladık.
Yeni Koronavirüs sebebiyle pek çoğumuz endişeliyiz. Anlık gelişmeleri takip etmek için sıklıkla sosyal medya ve/veya televizyondan bilgi arayışına giriyoruz. Bu süreçte dikkat etmemiz gereken unsurları sizinle paylaşmak isteriz;
- Çocuğunuzla konuşurken ve onları bilgilendirirken ne söylediğinizden çok, nasıl söylediğiniz önemlidir. O yüzden konuşurken onlara hangi duyguyu aktardığınıza dikkat edin.
- Sosyal medya ve/veya televizyon programlarında salgın tehlikesine ilişkin haberlere fazlasıyla maruz kalmak, kaygı ve eşlik eden panik hissini tetikleyebilir. Bu nedenle doğru kaynaklardan, yeterli düzeyde bilgilenin.
- Haber kaynaklarını gün içerisinde sürekli takip etme ihtiyacında olabilirsiniz, bunun yerine belirli bir zaman aralığında ve kısıtlı sayıda güvenilir kaynak aracılığıyla konu ile ilgili haberleri takip edin. Fazla haber içeriği zihinsel ve duygusal yük yaratır.
- Çocukların yanında virüs hakkındaki konuşmalarınıza / izlediklerinize özen gösterin. Onlar da biz yetişkinler gibi bu durumdan olumsuz etkilenmeye devam etmekteler. Onları tekrar tekrar görsel ve işitsel olumsuz mesajlara maruz bırakmak kaygı ve korku düzeylerini artırmaktadır. Sizi görmediklerini, duymadıklarını, anlamadıklarını varsaymayın. Bu süreçte çocuğunuzun davranışlarında, uyku düzeni, iştahında v.b konularda belirgin bir farklılık olup olmadığını izleyin. Bu farklılıklar, çocuğun yaşadığı endişeyi ya da korkuyu dile getirmesinin bir yolu olabilir.
- Çocuklar yaşanan gelişmeleri anlamak adına size soru sorma ihtiyacı hissedebilir, sizden herkesin iyi olacağı onayını almak isteyebilirler. Sorularına yaşlarına uygun içerikteki bilgilerle yanıt vermeye çalışmanız, sordukları sorunun yanıtını bilmiyorsanız ” senin için araştırıp seni bilgilendireceğim” şeklinde yanıtlamanız önemlidir.
- Son olarak ve en önemlisi, çocuklar dünyanın güvenli bir yer olduğuna inanma ihtiyacındadır ve bu inanç, yetişkinlerin tutum ve davranışlarıyla doğrudan ilişkilidir. Bu bağlamda, yetişkinlerin duygu ve düşüncelerini yönetmesi ve sakin kalması daha da önemli olacaktır.
Çocuğunuzun ve sizlerin yaşamının normal seyrinde devam etmesi için:
- Yeni Korona virüsü karşısında psikolojik sağlığınızı korumak bir diğer önemli konudur. Sosyal ilişkilerinizi canlı tutun. Sevdiğiniz insanlarla iletişim halinde olmak ve sosyal destek almak sizi psikolojik olarak daha sağlam ve dayanıklı kılacaktır.
- Hayatınızda kendinize soluk alma alanları açın. Kitaplarla, sporla, bahçe işleriyle, müzikle, ev işleriyle, sanatın çeşitli alanıyla ilgilenin, böylece psikolojik sağlamlığınız ve direnciniz artmış olacaktır.
- Ailece bir arada geçireceğiniz zamanların süresini uzatmak, bu sürede özellikle çocukların kendilerini iyi hissettireceğini bildiğiniz içerik/etkinlik/paylaşımlara özen göstermeye çalışınız.
Kaynakça; Türk Psikologlar Derneği Yeni Koronavirüs bilgilendirme bülteni
Dear Parent,
The Corona virus related plans and information are provided regularly by TED Istanbul College Foundation Schools Crisis Management Center. It is among our priorities to inform you about the issue and share with you the related precautions to be taken. In addition to the information, we also give importance to consider the emotional situation of you and your children and to decrease your level of anxiety as much as possible. To this end, we prepared a letter to inform you.
Many of us are worried due to the Corona virus. We frequently search for information on the social media and/or television to learn about the most recent developments. We would like to share with you the points to be taken into consideration during this process:
- When you are talking to and giving information to your children, the way you say matters more than what you say. Therefore, be careful about what feeling you transfer to them when you talk to your children.
- Being overexposed to the news about the danger of pandemic on social media and/or television programs may trigger the feeling or panic which accompany the feeling of anxiety. Therefore, get information from the right sources on a sufficient level.
- You might need to follow up with the sources of news throughout the day. Instead, keep up with the news about the issue from limited but reliable sources during certain periods of time. Excessive news content increases the mental and emotional burden.
- Pay attention to what you say/watch about the virus when your children are around. They are negatively influenced by the situation like us, adults. Exposing children to the visual and audio negative news repeatedly increases their level of anxiety and fear. Do not suppose that they don’t see, hear or understand you. Watch if there are any changes on your child’s behavior, sleeping routine, appetite, etc. during this process. This sort of differences or changes can be a means of your child’s expressing his anxiety or fear.
- Children might need to ask you questions to understand what is happening. They might need to hear from you that everyone will be all right. It is important that you try to answer their questions with appropriate information. If you do not know the answer to their questions, you should say “I will learn about it for you and let you know.”
- Lastly and most importantly, children need to believe that the world is a safe place to live and this belief is directly related with the attitudes and behaviors of adults. In this context, it is significant that the adults manage their feelings and thoughts and stay calm.
Please try to pay attention to the followings so the life goes on normally for your children and you:
- Protecting your psychological health is another important issue against the Corona virus. Keep your social relations alive. Staying in communication with your loved ones and receiving social help will make you psychologically stronger and enduring.
- Create yourselves opportunities to take a break in your life. Read books, do exercises, do the gardening, listen to music, do the housework, deal with arts. Thus, you will increase your psychological strength and endurance.
- Spend more time with your family and try to share the content or do the activities that will make your children feel good.
Source: Corona Virus Information Letter Issued by the Turkish Psychologists Association