Sayın Veli, Yaşadığımız kayıplardan sonra sizlere “ Yas Süreci” ile ilgili bir bülten göndermiştik. Yarın okulun açılışıyla beraber okulda yapmayı planladıklarımızı ve ebeveynlere yönelik hatırlatmalarımızı kısaca paylaşmak istiyoruz. - Okulun ilk günü sabah törenimizde küçük bir merasimle kayıplarımızı anacağız. Ardından sınıflara geçerek ilk günü olabildiğince günlük rutinlere sadık kalarak geçirmeye çalışacağız.
- Kayıplarımızı anmak için atacağımız her adımda onları kalbimizde ve aklımızda tutacağız. Duygusal anlamda yoğun bir dönem içindeyken onları anarken fotoğraf- görseller kullanmak sağlıklı bir yas süreci geçirmemizi engelleyebileceği için bu tür adımlardan uzak duracağız.
- Derslere girecek tüm öğretmenlerimize kayıp/yas süreci ile bilgilendirme toplantıları yapıldı. Çocuklarla yas sürecinde iletişim ve yaklaşımın nasıl olması gerektiği üzerinde duruldu.
- Yas süreci kaybın öğrenildiği ilk andan başlar ve herkes için farklı zamanlarda azalarak tamamlanır. Bu esnada kabullenmek, kaybın yokluğuyla baş etmeye çalışmak gibi farklı duygular her bir birey için yaşanmaya devam eder. Yas sürecinin sağlıklı ilerleyebilmesi için sabırlı olunması çok önemlidir. Bu süreçte çocuğun yaşayabileceği duygularla baş etmesine destek olmak, bir an önce bu duyguların ortadan kalkması için çabalamamak gerektiği unutulmamalıdır.
- Ebeveynlerin çocuklardan gelebilecek soru ve yorumlara yaşına uygun dürüst, kısa ve net bilgiler vermesi önemlidir. Sadece sordukları kadarına cevap vermek de bir o kadar önemlidir.
- Çocukların konuyla ilgili konuşmalarına alan açmak, ancak özellikle ergenlik dönemindeki çocukların akranlarıyla paylaşmaya daha çok ihtiyaç hissedebilecekleri için onları konuşmaları için zorlamamak da gerekir.
- Ebeveynlerin, özellikle bu süreçte çocuklarının yanında yaptığı konuşmalar ve verdikleri tepkiler son derece önemlidir, çocuklarınıza örnek olduğunuzu ve onların da tepki verme şekillerini etkilediğinizin farkında olmalısınız.
- Son olarak ebeveynlerin çocukların evdeki davranışlarını takip ederken aşırıya kaçmadan ama ilişkide kalarak yaklaşımları önemlidir, gözlenen farklı tepkilerle ilgili PDR Uzmanını bilgilendirebilirsiniz.
Yas sürecinin sağlıklı ilerleyebilmesi için göstereceğinize inandığımız iş birliği ve destek için teşekkür ediyoruz. Saygılarımızla. Murat ENÜŞTEKİN Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölüm Başkanı |