Deprem ve Acil Durumlar

1Okulumuz binaları depreme dayanaklı mı?

Kasım 2019 tarihinde alınmış kurumumuza ait her bir binanın teknik raporuna tıklayarak (https://www.tedistanbul.k12.tr/ted-istanbul-koleji-okul-binalarinin-teknik-raporu-kasim-2019-2/ ) ulaşabilirsiniz. Yapılan tüm incelemeler ve analizler sonucunda binaların sağlam ve depreme karşı dayanıklı olduğu belirtilmiştir. Bununla birlikte, İstanbul Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ocak 2023’de  “Okul Binalarının Depreme Dayanıklılığının” tespiti için Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) onaylı laboratuvarlar veya ilgili Üniversitelerden edinilmesi koşuluyla Teknik İnceleme Raporu alınması konulu yazısını tüm okullara tebliğ etmiştir.
TED İstanbul Koleji Vakfı, bu kapsamda Ocak ayı içerisinde bir çalışma başlatmıştır. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün istemiş olduğu çalışmanın koşullarını sağlayan; Türk Alman Üniversitesi kampüsünde bulunan ve Allianz Sigorta bünyesinde kurulmuş olan Allianz Teknik firmasıyla protokol yapmıştır. Okul kampüsü bünyesinde bulunan tüm binaların teknik inceleme çalışmaları başlatılmıştır.
Okulumuzun açık olması sebebiyle hafta içi yapılamayan bu çalışmalar, kapalı olduğu günlerde devam edecek ve ilgili firmanın iş yoğunluğu sebebiyle Haziran ayının son haftasında tamamlanacaktır. Teknik İnceleme Raporu sizlerle ayrıca paylaşılacaktır.

2Depremden sonra ne yapmalıyım?
Deprem sonrası telefonlar kilitlenebileceğinden, okulun aranmaması, okuldan sizlere gönderilecek mesajların beklenmesi, gelen mesajlara göre hareket edilmesi gerekmektedir.
3Depremden sonra okuldaki durumdan nasıl haberim olacak?
Deprem sonrası velilerle iletişim, olanaklar el verdiği sürece internet veya SMS ile sadece okuldan velilere ulaşacak şekilde sağlanacaktır.
4Depremden sonra çocuğumu okuldan almak istersem ne zaman alacağım?
Deprem sonrası öğrenciler okuldan tahliye olacaksa, okuldan gönderilecek olan “Çocuklarınızı alabilirsiniz” mesajının beklenmesi gerekmektedir. Daha önce kesinlikle öğrenci teslimi yapılmayacaktır.
5Depremden sonra çocuğumu okuldan almak istersem nasıl alacağım?
Deprem sonrası öğrenciler okuldan tahliye olacaksa, Anaokulu ve ilkokuldan öğrenciyi teslim almaya gelen velisi dışında kişinin mutlaka kimlik belgesi ve veli beyanı ile gelmesi gereklidir. Aksi takdirde öğrenci teslimi yapılmaz. Ortaokul ve lise öğrencileri için de öğrenciyi teslim almaya gelen kişinin kimlik belgesi ve veli beyanı ile gelmesi gereklidir. Ancak kimlik ibraz edemeyen ve veli beyanı bulunmayan kişilerle çocuklar yüzleştirilerek tanıyıp tanımadığı sorulur. Eğer öğrenci kendisini almaya gelen kişiyi tanıyor ve gitmek istiyorsa tutanakla öğrenci teslim edilir. Okuldan yürüyerek çıkan öğrenciler yine okulu kendileri terk edebilmektedir. Öğrencileri okuldan almaya gelen velilerin kampüs içine girmemeleri ve öğrenci teslim bölgelerinde kargaşa yaratılmamasına yardımcı olmaları beklenmektedir. Merkezi Kriz Yönetim Masasının (MKYM) kararı ile teslim edilmemiş çocuklar gerekirse kolluk kuvvetlerine tutanakla teslim edilir.
6Servise kayıtlı olan çocuğum depremden sonra okuldan eve servisle mi gelecek?
Okul Servisleri ile ulaşımını sağlayan öğrenci velileri, trafik ve deprem hasar boyutuna göre öğrencilerin okuldan gönderiliş bilgilerini, okuldan gönderilecek mesajları takip ederek öğreneceklerdir.
7Deprem çocuğum serviste iken olması durumunda ne olacak?
Servisler okula yakın yerde iseler, tüm servisler okula geri gelecektir. Evlerine yakın yerde iseler, sürücü ve hostesler öğrencileri evlerine bırakmak için gayret gösterecektir. Öğrencileri evlerine ya da okula ulaştırmak mümkün değilse araçlar kaldıkları yerde güvenli bir yere park ederek bekleyecektir. Veliler çocuklarının kendilerine verilen servis güzergahına göre o saatlerde nerede olduğunu bilecek, okula gelmek yerine zaman kaybetmeden o bölgeye gidip çocuklarını teslim alabilecektir. Servisten veliye öğrenci tutanakla teslim edilir. Servisten öğrenciyi teslim almaya gelen kişiyle yüzleştirilmeden, yakınlığı anlaşılmadan, kimlik kontrolü yapılmadan öğrenci teslim edilmeyecektir.
8Okulumuzun deprem kriz yönetim sistemi nedir?
TED İstanbul Koleji Vakfı Özel Öğretim Kurumları, Deprem Kriz Yönetim Sistemi ile yönetilmektedir. Deprem Kriz Yönetim sistemine tıklayarak (https://www.tedistanbul.k12.tr/deprem-ve-yangin/ ) ulaşabilirsiniz. Bu sistem çerçevesinde okulumuzda deprem dahil olmak üzere tüm kriz oluşturabilecek durumları yönetmek üzere bir Merkezi Kriz Yönetim Masası (MKYM) vardır. Deprem esnası ve sonrasındaki tüm kararları bu masa alır. Kampüsteki tüm binaların birer Bina Sorumlusu ve birer Bina Sorumlu Yardımcıları vardır. Bunlar, MKYM tarafından alınan kararların binalarda uygulanmasından sorumludurlar. Binalardaki Kat Sorumluları ve Kat Sorumlu Yardımcıları da Bina Sorumluları ve Yardımcıları tarafından kendilerine bildirilen kararların katlarda uygulanmasından sorumludur.
9Okulumuzda hangi acil müdahale ekipleri mevcuttur?
MKYM’nin başkanlığında okulumuz personelinden oluşan, doğal afetlerde görev alacak tahliye, söndürme, koruma, kurtarma, ilk yardım, acil iletişim, enerji kontrol, lojistik destek, psikolojik destek ve öğrenci teslim ekipleri mevcuttur. Ekip fotoğraflarına tıklayarak (https://www.tedistanbul.k12.tr/aciil-mudahale-ekipleri/ ) ulaşabilirsiniz. Ekipler Merkezi Kriz Yönetim Masasının planlamasıyla gerekli eğitimleri almaktadırlar. Eğitim fotoğraflarına tıklayarak (https://www.tedistanbul.k12.tr/edepremle-yasam-arama-kurtarma-yangin-ilk-yardim-ve-ilk-yardim-yenileme-egitimleri/ ) ulaşabilirsiniz.
10Okulumuzda acil müdahale ekipmanları mevcut mudur?

Okulumuzda 2 adet Acil Servis İstasyonu ve 1 adet Acil Durum Bilgi İşlem Merkezi bulunmaktadır.
1 nolu Acil Servis İstasyonunda (diğer adıyla Deprem Konteynırı) (https://www.tedistanbul.k12.tr/acil-mudahale-ekipmanlari/ ) acil müdahale ekiplerinin kullanacağı el aletleri ve malzemeler bulunmaktadır. Bu malzemelerin işlerliği her yıl kontrol edilmekte olup gerekli yenilemeler yapılmaktadır.

2 nolu Acil Servis İstasyonunda (diğer adıyla Gıda Deposu) gerek duyulduğunda tüm kampüse sıcak yemek çıkarmak için yeterli kuru gıda ve su bulunmaktadır. Bu istasyonda bulunan gıdalar sürekli devir daim olmakta, tazeliği korunmaktadır. Acil servis istasyonlarının fotoğrafına tıklayarak ulaşabilirsiniz (https://www.tedistanbul.k12.tr/acil-mudahale-ekipmanlari/ ). Acil Durum Bilgi İşlem Merkezindeki yedek server ile bilgi işlem verilerinin yedekleri alınmaktadır.

11Okulumuzda çocuklarımıza deprem zamanı ne yapacağı konusunda eğitim verilmekte mi?
Okul içerisinde öğrencilerimizin bulunduğu bahçe, koridor, konferans salonu, yemekhane ve sınıf gibi yerlerde herhangi bir deprem esnasında nasıl davranması gerektiğini gösteren afişler bulunmaktadır. Afişlerin fotoğrafına tıklayarak (https://www.tedistanbul.k12.tr/deprem-aninda-yapilmasi-gereken-hareketler/ ) ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda yılda 2 defa tüm öğrencilerimizi ve personeli kapsayıcı şekilde tatbikat düzenlenmekte ve sunum şeklinde bilgilendirmeler yapılmaktadır.
12Yatılı bölüm için bir planlama mevcut mudur?
Yatılı öğrencilerimiz gündüz okulda oldukları için okul saatlerinde diğer öğrencilerle aynı sisteme dahildirler. Okul saatleri dışında yatılıdan sorumlu olan öğretmenlerimiz Yatılı Bölüm Deprem Kriz Yönetim Planı çerçevesinde hareket edecektir. Aynı zamanda yatılıda kalan ve gönüllü olan öğrencilerimize sertifikalı ilk yardım eğitimi, kurtarma eğitimi ve söndürme eğitimi de aldırılmaktadır.
13Deprem esnasında ilk yapmam gereken şey nedir?
Kendinizi korumak için "çök, kapan, tutun" prensibini uygulamaktır. Yani, hemen bulunduğunuz yerde eğer mümkünse masa, masif mobilya veya duvar gibi koruyucu bir yere eğilin, başınızı koruyacak şekilde ellerinizle başınızı kaplayın ve güvende olana kadar bekleyin. Asansör kullanmayın ve binalardan çıkış yaparken merdivenleri kullanın. Deprem sonrasında, tehlike arz eden durumları kontrol edin ve güvenli bir yerde toplanın.
14Deprem sonrası çok önem arz eden ilk 6 saatte nelere dikkat etmeliyim?
Deprem anında sakin kalın. Balkon, merdiven ve asansörlerden uzak durun. Çök, kapan, tutun hareketiyle hedefinizi küçültün. Yangın ve patlamaları engellemek için ocağı, su vanasını ve gaz kokusu alınmıyorsa elektrik şalterini kapatın. Afet ve acil durum çantanızı yanınıza alarak hızlı adımlarla binayı terk edin. E-devlet üzerinde size belirtilen en yakın toplanma alanına yürüyerek gidin. Yetkililer çağrıda bulununcaya kadar toplanma alanında kalın. Toplanma alanından barınma alanına geçiş için yetkililerin yönlendirmelerini bekleyin. Acil yardım araçlarının hızlı ulaşım sağlamaları için ilk 6 saat aracınızı kesinlikle kullanmayın ve trafiğe çıkmayın. İletişim sistemlerinin kilitlenmemesi amacıyla operatörünüz üzerinden arama yapmayın. SMS ve internet tabanlı uygulamaları tercih edin (https://istanbul.afad.gov.tr/deprem-sonrasi-ilk-6-saate-dikkat---basin-bulteni ).
15Afet ve acil durum çantası nasıl hazırlanmalı?
Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayacağınız bir Afet ve Acil Durum Çantası sizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtarabilir. Afetlerden hemen sonra ihtiyaç duyabileceğiniz malzemelerin bulunduğu bir Afet ve Acil Durum Çantanızın hazır ve ulaşılabilecek bir yerde olması önemlidir. Çanta, sorumlu olduğunuz kişi/kişiler (bebekler, yaşlılar, engelliler) ve varsa evcil hayvanlarınız için gerekli ihtiyaçları da içermelidir. Bir afet sonrası yiyecek, içecek ve acil ihtiyaçları temin edebileceğiniz yerlere ulaşamayabilirsiniz. Küçük yaralanmalarınız varsa bunları kendiniz giderebilirsiniz. Bu tip durumlar için afet çantanızın içinde olması gerekenleri doğru belirleyip, çantanızı kolay ulaşacağınız bir yerde saklamanız çok önemlidir. Afet ve Acil Durum Çantası sadece evinizde, iş yerinizde değil okulunuzda, sınıfınızda da olmalıdır. (https://www.afad.gov.tr/afet-ve-acil-durum-cantasi-nasil-hazirlanmali ).
16Afet ve acil durum çantasının içerisinde neler olmalı?
Gıda: Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.). Önemli belge fotokopileri: Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.), Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri, Zorunlu Deprem Poliçesi, Diplomalar, Pasaport, banka cüzdanı vb., Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.). Giyecekler: iç çamaşırı, Çorap, Yağmurluk, İklime uygun giysiler, Su, Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı. Hijyen malzemeler: Sabun ve Dezenfektanlar, diş fırçası ve macunu, ıslak mendil, tuvalet kâğıdı, hijyenik ped, İlk yardım çantası, Uyku tulumu veya battaniye, çakı, düdük, küçük makas, kâğıt, kalem, pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli) (https://www.afad.gov.tr/afet-ve-acil-durum-cantasi-nasil-hazirlanmali )
17Deprem öncesi, hangi önlemleri alabilirim?
İmar planında konuta ayrılmış yerler dışındaki alanlara ev ve bina yapılmamalıdır. Mevcut binaların dayanıklılıkları artırılmalıdır. Konutlara deprem sigortası yaptırılmalıdır. Bu önlemlerin yanı sıra, yapısal olamayan, yani binadan değil de eşyalardan kaynaklanacak hasarlardan korunmak için günlük kullandığımız eşyalarımızın ev içerisine yerleştirilmesinde önlemler almalıyız. Tüm bireylerin katılımı ile (evde, iş yerinde, apartmanda, okulda) “Afete hazırlık planları” yapılmalı, her altı ayda bir bu plan gözden geçirilmelidir. Zaman zaman bu plana göre nasıl davranılması gerektiğinin tatbikatları yapılmalıdır. Bir afet ve acil durumda eve ulaşılamayacak durumlar için aile bireyleri ile iletişimin nasıl sağlanacağı, alternatif buluşma yerleri ve bireylerin ulaşabileceği bölge dışı bağlantı kişisi (ev, işyeri, okul içinde, dışında veya mahalle dışında) belirlenmelidir. Önemli evraklar (kimlik kartları, tapu, sigorta belgeleri, sağlık karnesi, diplomalar, pasaport, banka cüzdanı vb.) kopyaları hazırlanarak su geçirmeyecek bir şekilde saklanmalı, ayrıca bu evrakların bir örneği de bölge dışı bağlantı kişisinde bulunmalıdır. (https://www.afad.gov.tr/deprem-oncesi-ani-ve-sonrasi-alabileceginiz-onlemleri-biliyor-musunuz )
18Deprem anı ne yapmam gerekiyor?

Kesinlikle panik yapılmamalıdır.
Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır.
Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır.
Baş iki el arasına alınarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile korunmalıdır. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir.
Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK, Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN, Düşmemek için sabit bir yere TUTUN
Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmamalıdır.
Balkona çıkılmamalıdır.
Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır.
Kesinlikle asansör kullanılmamalıdır.
Telefonlar acil durum ve yangınları bildirmek dışında kullanılmamalıdır.
Kibrit, çakmak yakılmamalı, elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır.
Tekerlekli sandalyede isek tekerlekler kilitlenerek baş ve boyun korumaya alınmalıdır.
Mutfak, imalathane, laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde; ocak, fırın ve bu gibi cihazlar kapatılmalı, dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşılmalıdır.
Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatılmalı, soba ve ısıtıcılar söndürülmelidir.
Diğer güvenlik önlemleri alınarak gerekli olan eşya ve malzemeler alınarak bina daha önce tespit edilen yoldan derhal terk edilip toplanma bölgesine gidilmelidir.
Okulda sınıfta ya da büroda ise sağlam sıra, masa altlarında veya yanında; koridorda ise duvarın yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketi ile baş ve boyun korunmalıdır.
Pencerelerden ve camdan yapılmış eşyalardan uzak durulmalıdır.

DEPREM ANINDA AÇIK ALANDAYSANIZ;
Enerji hatları ve direklerinden, ağaçlardan, diğer binalardan ve duvar diplerinden uzaklaşılmalıdır. Açık arazide çömelerek etraftan gelen tehlikelere karşı hazırlıklı olunmalıdır.
Toprak kayması olabilecek, taş veya kaya düşebilecek yamaç altlarında bulunulmamalıdır. Böyle bir ortamda bulunuluyorsa seri şekilde güvenli bir ortama geçilmelidir.
Binalardan düşebilecek baca, cam kırıkları ve sıvalara karşı tedbirli olunmalıdır.
Toprak altındaki kanalizasyon, elektrik ve gaz hatlarından gelecek tehlikelere karşı dikkatli olunmalıdır.
Deniz kıyısından uzaklaşılmalıdır.

DEPREM ANINDA ARAÇ KULLANIYORSANIZ;
Sarsıntı sırasında karayolunda seyir halindeyseniz;
Bulunduğunuz yer güvenli ise; yolu kapatmadan sağa yanaşıp durulmalıdır. Kontak anahtarı yerinde bırakılıp, pencereler kapalı olarak araç içerisinde beklenmelidir. Sarsıntı durduktan sonra açık alanlara gidilmelidir.
Araç meskun mahallerde ya da güvenli bir yerde değilse (ağaç ya da enerji hatları veya direklerinin yanında, köprü üstünde vb.); durdurulmalı, kontak anahtarı üzerinde bırakılarak terk edilmeli ve trafikten uzak açık alanlara gidilmelidir.
Sarsıntı sırasında bir tünelin içindeyseniz ve çıkışa yakın değilseniz; araç durdurulup aşağıya inilmeli ve yanına yan yatarak ayaklar karına çekilip, ellerle baş ve boyun korunmalıdır. (ÇÖK-KAPAN-TUTUN)
Kapalı bir otoparkta iseniz; araç dışına çıkılıp, yanına yan yatarak, ellerle baş ve boyun korunmalıdır. Yukarıdan düşebilecek tavan, tünel gibi büyük kitleler aracı belki ezecek ama yok etmeyecektir. Araç içinde olduğunuz takdirde, aracın üzerine düşen bir parça ile aracın içinde ezilebilirsiniz.

METRODA VEYA DİĞER TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDAYSANIZ:
Gerekmedikçe, kesinlikle metro ve trenden inilmemelidir. Elektriğe kapılabilirsiniz veya diğer hattan gelen başka bir metro ya da tren size çarpabilir.
Sarsıntı bitinceye kadar metro ya da trenin içinde, sıkıca tutturulmuş askı, korkuluk veya herhangi bir yere tutunmalı, metro veya tren personeli tarafından verilen talimatlara uyulmalıdır.
(https://www.afad.gov.tr/deprem-oncesi-ani-ve-sonrasi-alabileceginiz-onlemleri-biliyor-musunuz )

19Deprem sonrası ne yapmam gerekiyor?
Önce kendi emniyetinizden emin olun.
Sonra çevrenizde yardım edebileceğiniz kimse olup olmadığını kontrol edin.
Depremlerden sonra çıkan yangınlar oldukça sık görülen ikincil afetlerdir. Bu nedenle eğer gaz kokusu alırsanız, gaz vanasını kapatın. Camları ve kapıları açın. Hemen binayı terk edin.
Acil durum çantanızı yanınıza alın, mahalle buluşma noktanıza doğru harekete geçin.
Radyo ve televizyon gibi kitle iletişim araçlarıyla size yapılacak uyarıları dinleyin.
Cadde ve sokakları acil yardım araçları için boş bırakın.
Her büyük depremden sonra mutlaka artçı depremler olur. Artçı depremler zaman içerisinde seyrekleşir ve büyüklükleri azalır. Artçı depremler hasarlı binalarda zarara yol açabilir. Bu nedenle sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalara girilmemelidir. Artçı depremler sırasında da ana depremde yapılması gerekenler yapılmalıdır.

AÇIK ALANDAYSANIZ;
Çevrenizdeki hasara dikkat ederek bunları not edin.
Hasarlı binalardan ve enerji nakil hatlarından uzak durun.
Önce yakın çevrenizde acil yardıma gerek duyanlara yardım edin.
Sonra mahalle toplanma noktanıza gidin.
Yardım çalışmalarına katılın. Özel ilgiye ihtiyacı olan afetzedelere -yaşlılar, bebekler, hamileler, engelliler- yardımcı olun.

YIKINTI ALTINDA MAHSUR KALDIYSANIZ;
Paniklemeden durumunuzu kontrol edin.
Hareket kabiliyetiniz kısıtlanmışsa çıkış için hayatınızı riske atacak hareketlere kalkışmayın. Biliniz ki kurtarma ekipleri en kısa zamanda size ulaşmak için çaba gösterecektir.
Enerjinizi en tasarruflu şekilde kullanmak için hareketlerinizi kontrol altında tutun.
El ve ayaklarınızı kullanabiliyorsanız su, kalorifer, gaz tesisatlarına, zemine vurmak suretiyle varlığınızı duyurmaya çalışın.
Sesinizi kullanabiliyorsanız kurtarma ekiplerinin seslerini duymaya ve onlara seslenmeye çalışınız. Ancak enerjinizi kontrollü kullanın.
(https://www.afad.gov.tr/deprem-oncesi-ani-ve-sonrasi-alabileceginiz-onlemleri-biliyor-musunuz )

20Deprem sonrası aileler çocuklarına nasıl yaklaşmalılar?
  • Ebeveynin duygu durumu ve olaylara yaklaşımı önemlidir. Deprem sonrası süreçte bizlerin olumsuz duygu ve düşüncelere saplanıp kalması, onlar için çaresiz ve güvensiz bir ortam yaratır. Bu nedenle onlar için güvenli bir ortam oluşturduğumuzu ve güvende olduklarını hissettirmemiz gerekmektedir.
  • Çocuklarda endişe ya da korku yaratacak konuşmalardan kaçınmalıyız çünkü çocuklar bizi dinlemiyor gibi gözükseler de aslında çoğunu dinlerler, hissettiklerimizi hissederler ve büyük bir olasılıkla da kendilerine göre yanlış yorumlarlar.
  • Onların olumlu-olumsuz her duygusunu yargılamadan dinlememiz çok önemli olduğundan, kendilerini ve olumlu-olumsuz duygularını ifade etmeleri için onları cesaretlendirmemiz gerekir.
  • Bizlere yönelttikleri sorulara karmaşık, uzun cevaplar vermek yerine basit ve anlaşılır yanıtlar vermeliyiz. Güvende olma endişesiyle aynı konu hakkında aynı soruyu tekrar tekrar sormak isteyebilirler, böyle durumlarda, sabırla sorularına yanıt vermeye devam etmeliyiz.
  • Korku yaşayan çocuğa, “Bundan korkulur mu? Bunun nesinden korkuyorsun?” gibi tepkiler vermek yerine, onun korkusunu kabul etmeli ve bu duygularını anladığımızı söylemeliyiz.
  • Onlarla geçirdiğimiz kaliteli zaman dilimini arttırmalıyız.
  • Onların olumlu davranışlarına odaklanıp, olumlu geri bildirimler vermeliyiz.
  • Sosyal medya kanallarını kullanmalarına kendi denetimimizde izin verip, mesaj içeriklerini kontrol etmeliyiz.
  • Şiddet içeren haberler izlediklerini, yaşıtlarıyla olumsuz mesajlar paylaştıkların fark edersek onları yönlendirmeliyiz.

  • Ansolon