E PORTAL

Sayın Velimiz,
Bildiğiniz gibi son yıllarda teknoloji, eğitimin en önemli araçlarından biri haline gelmiştir. Bu durum, yazılı kaynaklara oranla sınırsız materyale erişim olanaklarından ve öğrencilerin teknoloji yoluyla öğrenme doğrultusundaki eğilimlerinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle yabancı diller bölümü olarak şu anda tüm dünyada kullanılmakta olan dijital kaynakları derleyerek bir eğitim portalı hazırladık. Amacımız, öğrencilerimizin sadece yabancı dillerle ilgili değil; diğer disiplinlerde de İngilizce olarak hazırlanmış kaynaklara dünyadaki diğer yaşıtları gibi ulaşarak kendilerini geliştirmeleri ve bir dünya vatandaşı olarak yaşama hazırlanmalarıdır. Her seviyedeki öğrenci grubuna göre ayrıştırdığımız kaynaklar, yaşam becerilerinden, sağlık ve medya okuryazarlığına kadar farklı kategorilerde sınıflandırılmıştır.

Bir diğer amacımız ise, teknolojinin sadece eğlence amaçlı değil eğitim amaçlı olarak da kullanılabilecek çok önemli bir araç olduğu hususunda öğrencilerimizde farkındalık yaratmak ve bunu yaşamları boyunca  kullanacakları bir beceriye dönüştürmektir. Artık hepimiz çok iyi biliyoruz ki bilginin sürekli yenilenerek geliştiği ve değiştiği günümüzde sadece bu beceriyi kazanabilmiş bireyler hem iş hem de özel yaşamlarında başarılı ve mutlu olabileceklerdir. Bugün okulda öğrenilmiş bilgilerin bir kısmı on yıl sonra büyük bir olasılıkla değişmiş olacaktır. Bu nedenle artık eğitimcilere düşen en önemli görev, bilginin yanı sıra; bilgiye erişme; doğru ve gerekli bilgiyi özümseyerek bunu doğru yerde kullanabilme gibi becerileri de öğrencilere kazandırmaktır.

Öğrencilerimizin birçoğunun teknolojiyi eğlence amaçlı kullanmaya eğilimli olmaları ve diğer sakıncalı durumlar nedeniyle bazı velilerimizin evde teknoloji kullanımını kısıtladıklarını ya da engellediklerini biliyoruz. Ancak, günümüzün koşulları bu duruma daha farklı bir bakış açısı geliştirmeyi gerektirmektedir. Öğrencilere teknolojiyi yasaklamak yerine, teknoloji kullanımı konusunda onları bilgilendirmek, birlikte belli kurallar oluşturarak, bunların mutlaka uygulanmasını sağlamak ve bunların uygulanıp uygulanmadığını yakından takip etmek, onların gelişimleri açısından önemlidir.

Günümüzde gençlerin teknolojiye yetişkinlerden daha hâkim olmaları böyle bir denetimin yapılmasını güçleştirmektedir. Teknoloji ve internet kullanımı hakkında yeterli deneyim ve bilgi sahibi olmayan velilerin ilk yapmaları gereken, bu konuda kendilerini geliştirerek öğrencilerini rahatlıkla kontrol edecek düzeye gelmeleridir. Bu nedenle portalımızda velilerimiz için de bir bölüm bulunmaktadır. Bu bölümde bilgisayar ve internet kullanımı ile internetin yararları yanında sakıncaları, öğrencilerimizin maruz kalabilecekleri tehlikeler ve bunların önlenmesi gibi konularda bilgilendirme yazılarını okuyabilirsiniz. İngilizce bilen velilerimiz için orijinal olarak yayınlanan yazıların tercümeleri de eklenmiştir. Bu yazıların yanı sıra aynı bölümde konuyla ilgili İngilizce videolar da bulunmaktadır. Öğrencinizin güvenli internet kullanımı için bu yazıları mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.
Benzer konularda, öğrencilerimiz için de Güvenlik (Safety) başlığı altında bilgilendirme yazıları ile interaktif dersler bulunmaktadır. Bu interaktif programların bir kısmı önümüzdeki öğretim yılında İngilizce derslerinde işlenecektir. Ancak bu portalın esas hazırlanış amacı, öğrencilerimizin öğretmen yönlendirmesi olmadan da bilgi edinmek; ödev, proje ve araştırma yapmak amacıyla portalımızı sıklıkla ziyaret ederek kendilerini geliştirmeleridir. Kısa bir süre sonra yayına girecek olan portalımızın Oyunlar (Games) bölümü de öğrencilerimiz için yaz tatili süresince okullar başlayana dek açık tutulacaktır. Portalımızın Okuma ve Edebiyat (Reading and Literature) bölümünde her yaştaki öğrencilerimiz için özellikle yaz tatili boyunca okumaları amacıyla çok sayıda dijital kitap bulunmaktadır.

Portalımızı oluştururken öğrencilerimizin yaşlarını, ilgi alanlarını, gereksinimlerini, İngilizce düzeylerini ve derslerimizde işlediğimiz ya da işleyeceğimiz konuları göz önünde bulundurduk. Portalımız zaman içinde daha da geliştirilecek ve sürekli güncellenecektir. Öğrencilerimizin güvenliği eğitimlerinden bile önce geldiği için portalımızdaki tüm linklerin güvenli eğitim sitelerinden alınmasına büyük özen gösterdik. Ancak, internet ortamı her gün değişebildiğinden, bu linklerin içerikleriyle ilgili her hangi bir sorunla karşılaştığınızda Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı’nı arayarak bilgilendirmenizi rica ederiz. Ayrıca eğitim portalımıza erişim sadece şifre ile sağlanacağından, öğrenci bilgilerini izlemek için kullandığınız şifre, portala erişim için de geçerlidir. Şifrenizi unutmanız durumunda Bilgi İşlem Bölümü’nden tekrar öğrenebilirsiniz.

Bugün, yurtdışındaki hemen her okulun web sitesinde yer alan böyle bir eğitim portalı, ülkemizde bildiğimiz kadarıyla ilk kez okulumuzun web sitesinde faaliyete geçmiştir. Öğrencilerimizin, sizlerin de desteğiyle bu portalı verimli bir şekilde kullandıklarını görmek bizleri mutlu edecektir.

Saygılarımızla,
Yabancı Diller Bölümü